Bjergene - Vejrhøj

"Bjergene" er navnet på det stejle drag af bakker i bugten mellem Sanddobberne og Ordrup Næs.

Bakkerne er skabt ved randen af en gletcher under sidste istid. Fra Lynghus Nor har vi mod nordøst udsigt til "bjergene" og Vejrhøj, som er det højeste punkt i Odsherred med 121 meter over havet, og det er Sjællands 3.højeste punkt. I ældre bronzealder for mellem 3800 og 3000 år siden blev der opført en gravhøj på toppen. Gravhøjen er 8 meter høj og 40 meter i diameter. Det kan være en mægtig høvding eller frue, som folkene gravlagde i Vejrhøj, fra hvilken der er en storslået udsigt over Nekseløbugten og Sejerøbugten, Havnsø og ikke mindst Lynghus Nor.

Opstigning til Vejrhøj kan ske fra 2 steder:

Fra parkeringspladsen i Vindekilde og går man i kanten af Brydebjerg skov og videre gennem Vejrhøj skov. Undervejs er der ikke mindre end 9 gravhøje på denne rute. Turen til højen er på ca. 1,5 km. Ude I bugten ses forrest den lille toppede bakkeø Nekselø. Bagved toner Sejerø frem fladere og mere langstrakt. Vest for Bjergene ligger Sanddobberne med strandsumpe og strandenge. Mod nord rager Ordrup Næs ud i bugten og endnu længere mod nord Sjællands Odde. 

En kortere gåtur er at dreje fra på hovedvejen mod Nykøbing og køre mod Ordrup, og kort tid efter til højre ad Kårupvej og i svinget på toppen af bakken kør fra mod højre ad Harebjerg til parkeringspladsen og gå op ad stien i markskellet.

 

 

Kontakt os

Udfyld formularen, så vender vi tilbage hurtigst muligt.