Havnsø

Grundejerforeningen Lynghus Nor ligger sydvest for Havnsø til højre i billedet

Havnsø ligger i bunden af Nekseløbugten (som er den sydligste del af Sejrøbugten). Byen er en lille havneby med færgeforbindelser til Nekselø og Sejrø fra omkring ca. det 13 århundrede.  Forbindelsen til Nekselø skulle i gamle dage også have foregået med hestevogn, hvor man kunne køre over den lavvandede del af bugten for enden af Møllevej, dvs. Lynghus Nors fællesarealer.

Havnen blev grundlagt i 1906. Udover skibsforbindelse, lastning og losning har havnen været en vigtig fiskerihavn, som nu er slut på grund af begrænsninger i fiskeriet.  Fra havnen er der en flot udsigt mod Nekselø, Ordrup Næs, Vejrhøj og Sjællands Odde. Havnemolen blev i løbet at 80.erne udvidet mod øst ved at sænke en gammel stenfisker-pram og fylde den med sten. Det gamle færgeleje på ydermolen længst mod vest blev flyttet ind i havnen.  Ud over færgeforbindelserne er havnen i dag stort set kun en lystbådehavn.

På Vestkajen er der anlæg for badning hele året rundt, inklusiv sauna.

I dag, februar 2021, er der 4 restauranter/serveringssteder på Havnen:  Havnegrille, Café Havnsø, Restaurant Nordvest og  Havpavillonen.

Desuden er der på havnen Værftet i Havnsø, et mødested for de, der gerne vil støtte lokale aktiviteter.
Her holdes løbende arrangementer, fællesspisning, sang forening, fotoklub osv. Se mere på https://www.vrft.dk

De tidligere serveringssteder Havnsø Kro og Havnsø Hotel er nu omdannet til Højskolen for Bevidsthedsudvikling.

Havnsø mølle blev oprindeligt opført som en stubmølle sammen med møllegården.  Den nuværende hollandske mølle blev opført i 1822 og møllegården fungerede i en tid som kro.  Møllegården ligger stadig mellem møllen og Havnsø hotel. Fra historien berettes det at Havnsø var skueplads for en batalje under krigen i 1807-14 mod England. Mølleren var medlem af det daværende hjemmeværn (landeværn), og var derfor i besiddelse af nogle kanoner da 2 engelske skibe var ved at forberede landgang ved Havnsø.  Mølleren og nogle gæster fra kroen bemandede kanonerne, og beskød de engelske skibe, som blev beskadiget og tog flugten.

 

Kontakt os

Udfyld formularen, så vender vi tilbage hurtigst muligt.